De vazut
Izvoare in Baile Herculane – Caras Severin - Romania
7 Izvoare Calde - este alcatuit din trei izvoare calde si patru izvoare termo-minerale. Prima grupare de izvoare nu sunt utilizate in prezent, iar cea de-a doua grupare de izvoare este situata in aval la cateva sute de metri fata de primele trei izvoare, fiind captate intr-un bazin in care se fac bai in aer liber. Cand nu era amenajat acest bazin, localnicii foloseau aceste izvoare pentru bai intr-un fel de groapa in care se aseza un butoi care cu ajutorul unui apeduct din coaja de copac era umplut cu apa izvoarelor.
Trasee turistice in Muntii Cernei – Baile Herculane – Caras Severin - Romania
Gara CFR Baile-Herculane - Aleea Simnicea - Culmea Seseminulu i- Poiana cu Peri - Culmea Mohornicului - Culmea mare. Marcaj banda rosie (partial) Timp : 4 ore. Caracteristica traseului : drum pe creasta, acoprit de paduri pe ultima prtiune. Lipseste apa dar exista adaposturi. Cartierul Zavoi - Platoul Coronini - Valea Mare - Cracul Lui Arendasu - Poiana Cu Peri. Marcaj : punct galben si punct rosu (scurtatura). Caracteristica traseului este in continua ascensiune, recomandat drumetilor antrenati. Timp 4 ore. Exista surse de apa ( Platoul Coronini) si adaposturi ( Poiana Cu Peri ). Cartierul Zavoi - Platoul Coronini- Foisorul Schneler - Izvorul Munk - Grota Cu Aburi - Piscul Ciorici ( Belvedere) Marcaj : punct albastru, traseul este relativ usor, exista apa. Timp : 4 ore. Izvorul Diana-Izvorul Munk-Piscul Jubiliar-Culmea Schneler-Cracul Lui Arendasu Marcaj : punct galben si banda galbena . Exista apa dar nu exista adaposturi. Timp : 2 ore. Izvorul Diana-Izvorul Munk-Piscul Jubiliar-Piscul Munk-Piscul Rosu Marcaj : punct galben , banda galbena si triunghi rosu . Traseul este dificil si nu exista adaposturi. Timp : 2 ore . Capela Catolica-Grota Cu Aburi-Varful Ciorici-Izvorul Elisabeta-Poiana Cu Peri Marcaj : triunghi albastru. Traseu dificil cu sursa de apa la final . Timp : 3 ore jumatate. Strandul termal 7 Izvoare-Cantonul Rosu-Culmea Vaii Slatina-Piatra Banitei-Poiana Culmea Mare Marcaj : triunghi galben. Trasul relativ dificil si fara apa. Timp 3 ore si jumatate.
Trasee Turistice in Muntii Mehedinti – Baile Helculane – Caras Severin - Romania
Poiana Padesu-Creasta Cocosului-La Ciucioare-La Marginea-Coltul Pietrii-Balta Cerbului Marcaj : banda rosie (partial) drum forestier circa 25 km. Traseul este foarte lung. Se parcurege in aproximativ 2 zile. Exista adaposturi si apa . Strandul Termal 7 Izvoare - Poiana Lui Roseti - Izvorul Mosului - Balta Cerbului Marcaj : triunghi albastru. Traseul este relativ usor si se parcurge in 3 ore. Strandul Termal 7 Izvoare - Poiana Lui Roseti-Cascada Cociu Marcaj : punct rosu. Traseul este relativ usor si se parcurge in 2 ore. Uzina Electrica - Cheile Saua Padina - Valea Saua Padina - La Marginea Marcaj : banda galbena si punct albastru (prin Chei). A se evita Cheile!. Traseul este dificil, nu exista apa si dureaza circa 6 ore. Poiana Saua Padina - Varful Suscu Marcaj : triunghi albastru. Nu exista apa si se parcurge in 2 ore. Poiana Saua Padina - Coltul Pietri Marcaj : traseul nu contine marcaj turistic. Traseul este relativ usor, fara surse de apa si se parcurge in circa 1 ora. Izvorul De Apa Plata - Aleea Domogled - Soseaua DN 67 - Crucea Alba - Izvorul Jelarau - La Ciucioare Marcaj : cruce albastra . Traseul este ascendent si de parcurge in circa 4 ore. Exista apa si adaposturi.
Pesteri – Baile Herculane – Caras Severin - Romania
Pestera Topolnita (la 31 km nord de Drobeta Turnu Severin, lânga localitatea Ciresu); Pestera lui Epuran-(lânga localitatea Jupânesti în podisul Mehedinti, putin la nord de Topolnita);Pestera Gura Ponicovei-(în zona lacului Portile de Fier I si a defileului de la Cazanele Mari); Bulba-(la 4 km sud-vest de Baia de Arama), formata dintr-o retea de galerii dispuse pe 3 niveluri, greu accesibila.
Chei si Defilee – Baile Herculane – Caras Severin - Romania
Defileul Dunarii-Clisura Cazanelor-o succesiune de largiri si îngustari ("clisuri") determinate de alternanta rocilor. Din întregul defileu, zona Cazanelor este cea mai spectaculoasa. Aval de bazinetul Dubovei, pe o lungime de 3,6 km, se desfasoara Cazanele Mici (150-350 m latime), iar amonte-Cazanele Mari (3,8 km lungime si 200-350 m latime). Calcarele din zona Cazanelor Dunarii au favorizat dezvoltarea formelor de relief carstic: versantii abrupti, coline, numeroase pesteri (Ponicova, Veterani, Fluturilor)
Lacuri – Baile Herculane – Caras Severin - Romania
Portile de Fier I-construit împreuna cu vecinii iugoslavi, format în spatele unui baraj de beton având o înaltime maxima de 60 m, se extinde si în judetul Caras-Severin si chiar mai departe, pe teritoriul sârbesc; Portile de Fier II-lac de acumulare, în arealul comunei Gogosu, este construit tot în colaborare cu ex-Iugoslavia. Pe lânga valoarea lor economica, aceste lacuri constituie si puncte de atractie turistica prin frumusetea peisajului de pe malurile lor.
Edificii Religioase – Baile Herculane – Caras Severin - Romania
Muzeul Parohial Eselnita S-a constituit în anii 1990-1996, gratie preotului paroh Sever Negrescu si a smeritilor donatori din comuna Eselnita si din împrejurimi. Cuprinde bunuri de patrimoniu de exceptionala valoare, provenind de la vetrele fostelor sate si biserici înghitite de lacul de acumulare al hidrocentralei de-a lungul Defileului Dunarii: Tisovita, Ogradena, Plavisevita, Mraconia, Duhova, Eselnita. Mânastirea Mraconia a fost ctitorita în 1453, poate de acelasi Nicodim, refacuta dupa 1800, de la aceasta se pastreaza usile împaratesti si o candela. Din colectia de icoane, doua se disting sui generis prin aparitia Dunarii în cadru. Unica si de puternic simbol este icoana Maicii Domnului cu Pruncul, învesmântata în ie româneasca si purtând în mâna dreapta o floare de crin. Icoana provine de la biserica Ogradena si este datata în prima jumatate a sec. XVIII. Carti filigranate, manuscrise miniaturate, potire de argint, pisanii, un opait dacic si celelalte obiecte încarcate de vechime si de duhul apei au inspirat pe preotul muzeograf sa le strânga si sa le reaseze sub numele MUZEUL DIN APE.
Muzee – Baile Herculane – Drobeta Turnu Severin - Caras Severin - Romania
Muzeul regiunii "Portile de Fier"-Drobeta Turnu Severin, cu sectii de istorie (peste 50.000 de exponate privind bogatul trecut al tinutului), etnografie, arta plastica, stiintele naturii (include si un interesant acvariu); Cula lui Tudor Vladimirescu-Cerneti, muzeu memorial dedicat vietii lui Tudor Vladimirescu, conducatorul miscarii revolutionare din 1821. În aceasta cula (casa întarita) au fost depozitate munitiile utilizate în timpul revolutiei.
Monumente si Statui – Baile Herculane – Caras Severin - Romania
Monumentul lui Traian-Drobeta Turnu Severin; Statuia lui Decebal-Drobeta Turnu Severin; Statuia lui Apollodor din Damasc-Drobeta Turnu Severin
Sport & Fun – Baile Herculane – Caras Severin - Romania
Drumetie; Alpinism; Escalada; Sporturi nautice; Pescuit; Speologie.
Manastirea Tismana – Caras Severin - Romania
Istoria celei mai vechi manastiri din Tara Româneasca - Tismana, ca si viata ctitorului ei Cuviosul Nicodim, au intrat de mult în legenda. La faima de care s-a bucurat neîntrerupt manastirea a contribuit în mare parte si farmecul asezarii sale. Traditia sustine chiar ca frumusetea împrejurimilor a fost hotarâtoare în alegerea locului si ca Nicodim a cautat timp îndelungat pe valea "râului cu apa vie" stânca Stârminei cu cascada sa. Într-adevar, toate frumusetile si bogatiile naturii par sa se fi strâns aici: siruri de culmi cu reliefuri capricioase, râuri bogate în pastravi, nuceturi si livezi de castani care aveau sa intre pe rând în domeniul manastiresc. Alegerea Cuviosului Nicodim a fost determinata, însa, si de ratiuni mai grave.
Cazanele Dunarii – Baile Herculane – Caras Severin – Romania
Prin Cazanele Dunarii se intelege portiunea de defileu cuprinsa intre gurile de varsare a raurilor Plavisevita (in sud) si Ogradena (in nord), formand o unitate geomorfologica bine individualizata. Bazinetul miocen de la Dubova imparte Cazanele Dunarii in doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici. Intre bazinetul Dubovei si Plavisevita sunt Cazanele Mari. Cu o lungime de 3,8 km s, ele sunt formate din Dealul Ciucaru Mare (318 m), ai carui pereti abrupti marginesc latura stanga a fluviului si din Dealul Stirbatul Mare (768 m) situat pe teritoriul Serbiei. Intre bazinetul Dubovei si Ogradena se afla Cazanele Mici, avand 3,6 km lungime. Ele sunt alcatuite din Dealul Ciucaru Mic (313 m) si Dealul Stirbatul Mic pe teritoriul Serbiei (626 m).
Baile Romane – Baile Herculane – Caras Severin - Romania
Baile Romane, nume sub care mai sunt cunoscute cheile Cetii. La o distanta de cca 20 Km de Alba-Iulia, cheile au o lungime de doar 100 m, dar o gama de elemente aproape completa pentru carstul de acest tip. Aici se gasesc cele mai mari marmite din tzara, numite "bai romane". In profil longitudinal au o cadere de peste 50 m, incluzand aici 4 cascade intre 3 si 15 m.Cea mai mare este abordabila doar cu tehnica si echipament de catzarare. In profil transversal ingustarea lor maxima face sa poti atinge cu mainile ambii pereti in acelasi timp si chiar sa treci cu greu printre ei la nivelul talvegului. Cheile s-au format prin interceptarea de catre valea Cetii a unei klippe calcaroase care a fost fragmentata de eroziune in patru "pietre" numite de catre localnici: Shin-ghitzaua, Mariutza, Chicuiata, Chiatra Shasa. In apropierea lor s-au descoperit urme de locuire din epoca bronzului si un tumul cercetat in 2006 de catre arheologi. Din pacate, in urma lor a ramas la fatza locului un mic dezastru ecologic.